Η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους | One Day Cruise

Αίγινα: Η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους

Όσοι γνωρίζουν καλά την Ελληνική Ιστορία γνωρίζουν ότι η πανέμορφη Αίγινα είχε την τύχη να οριστεί ως η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, μετά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αυτό συνέβη λόγω των εμφύλιων διαταραχών που συνέβαιναν στο Ναύπλιο, το οποίο ήταν η πρώτη επιλογή για πρωτεύουσα του κράτους. Όμως η Αίγινα, εκείνο το έστω πολύ μικρό χρονικό διάστημα που ορίστηκε ως κυβερνητική έδρα, γνώρισε την ανάπτυξη που χρειαζόταν. Ο πληθυσμός του νησιού του Αργοσαρωνικού ήταν κατά βάση φτωχός και τότε άρχισε να αυξάνεται. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κόσμος από όλη την Ελλάδα άρχισε να συρρέει στο νησί.

Η Αίγινα ορίζεται στις 11 Νοεμβρίου 1826 έδρα της προσωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως χρειάστηκε περισσότερος χρόνος μέχρι να φτάσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στο νησί για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό συνέβη στις 26 Ιανουαρίου 1828 οπότε και ορκίζεται στη Μητρόπολη.

Τα μεγάλα έργα

Το διάστημα αυτό, ουσιαστικά από το 1826 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1829 οπότε και η πρωτεύουσα μεταφέρεται τελικά στο Ναύπλιο, η Αίγινα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της να βιώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέχρι τότε οι πιο εύποροι Αιγινήτες ζούσαν σε καλύβες, αλλά είχαν χρήματα για να χτίσουν σπίτια. Δε συνέβαινε όμως το ίδιο με τα δημόσια έργα του νησιού.

Η Αίγινα ήταν κακοχτισμένη, με στενούς δρόμους και ελάχιστα μεγάλα σπίτια. Λίγο καλύτερη ήταν η κατάσταση στο λιμάνι όπου υπήρχαν μερικά καλοχτισμένα μαγαζιά με τους έμπορους να πουλάνε τρόφιμα και είδη πολυτελείας από την Ευρώπη.

Ο ερχομός του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί μετά την επίσκεψή του στην Αμερική για να φέρει χρήματα και εφόδια για τους κατοίκους έφερε τον απαραίτητο πλούτο. Το καλό που έκανε ο κυβερνήτης στην Αίγινα ήταν τεράστιο καθώς ο Ι. Καποδίστριας υπήρξε πολύ δραστήριος. Τα μεγάλα έργα του ήταν αμέτρητα. Ξεκινώντας από το Ορφανοτροφείο της Αίγινας που λειτούργησε το 1828 και έγινε το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, ο Καποδίστριας συνέχισε με:

την οργάνωση

  • του Εθνικού Τυπογραφείου και
  • του Νομισματοκοπείου

την ίδρυση

  • της Χρηματιστικής Τράπεζας,
  • του Εθνικού Μουσείου,
  • της Εθνικής Βιβλιοθήκης,
  • του Μουσείου Ορυκτών,
  • των σχολείων και
  • του πρώτου Διδασκαλείου.

Οι οικονομικές δραστηριότητες μοιράζονταν στις θαλάσσιες και σε αυτές που σχετίζονταν με τη στεριά, αν και το βάρος έπεφτε στις πρώτες. Η κτηνοτροφία ήταν πάντα περιορισμένη στην Αίγινα, αλλά το νησί διέθετε ναυπηγεία και λιοτρίβια. Σημαντική θέση κατείχε και τότε το φιστίκι που στήριξε οικονομικά την Αίγινα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολήθηκε με την καλλιέργεια, τη συλλογή και την εξαγωγή του πολύτιμου καρπού, γεγονός που έφερε και συνεχίζει να φέρνει μέχρι σήμερα χρήματα.

Αν η ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά, η Αίγινα του σήμερα θα ήταν κι αυτή εντελώς διαφορετική.

 

Ετικέτες: Ελλάδα, Πρώτη πρωτεύουσα, Ιωάννης Καποδίστριας, Αίγινα