Θρησκευτικός τουρισμός στην Αίγινα – Όλα όσα πρέπει να δείτε | One Day Cruise

Θρησκευτικός τουρισμός στην Αίγινα – Όλα όσα πρέπει να δείτε

Αν σας αρέσει ο θρησκευτικός τουρισμός, η Αίγινα είναι ένας προορισμός πλούσιος σε εκκλησιαστικό και χριστιανικό ενδιαφέρον. Με 14 ενορίες, 7 μοναστήρια που αποκαλύπτουν το έντονα μοναστηριακό κλίμα του νησιού και μεγάλες τοπικές θρησκευτικές γιορτές, η Αίγινα γιορτάζει τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Θρησκευτικός τουρισμός στην Αίγινα με μια ματιά

Στην Αίγινα μπορεί να βρει κανείς διάσπαρτες πολλές βασιλικές από την παλαιοχριστιανική εποχή και Βυζαντινές εκκλησίες. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η μεσαιωνική Παλαιοχώρα. Πρόκειται για λεναν μεταβυζαντινό οικισμό πάνω σε έναν λόφο, που υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Βρίσκεται λίγο μετά τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου και έχει διάσπαρτες 40 μικρές εκκλησίες.

Ξεκινώντας από τις Μονές:

  1. Η Μονή Χρυσολεόντισσας ή αλλιώς Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου χτίστηκε τον 13ο αιώνα και μεταφέρθηκε δύο αιώνες μετά στη θέση που είναι σήμερα στο κέντρο του νησιού. Μοιάζει με φρούριο και είναι χτισμένη σύμφωνα με την παραδοσιακή μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Διαθέτει δέκα παρεκκλήσια. Σε αυτήν ανήκει το Μετόχι της Φανερωμένης έξω από την πόλη της Αίγινας με κατεύθυνση προς τον Άγιο Νεκτάριο.

  2. Η γυναικεία Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι γνωστή για τη θαυματουργή της εικόνα. Διαθέτει σπάνια κειμήλια και λείψανα αγίων και βρίσκεται κοντά στη Μονή Αγίας Τριάδας.

  3. Το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Έχει τρία παρεκκλήσια και θα το βρει κανείς πνιγμένο μέσα στα πεύκα στα νοτιοδυτικά του Ναού της Αφαίας Αθηνάς.

  4. Ακολουθεί η Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Στην περιοχή Χλόη στα βορειοδυτικά της πόλης της Αίγινας. Γιορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου.

  5. Η Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Βρίσκεται στο χωριό Βαθύ. Είναι μικρότερη σε μέγεθος από τις υπόλοιπες μονές και λειτουργεί μόλις από το 1987.

  6. Η Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου ή Μονή του Αγίου Χριστοφόρου στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 9 Μαΐου. Σε αυτήν βρίσκεται και το λείψανο του Αγίου.

    Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου

  7. Ξεχωριστή θέση στην Αίγινα κατέχει η Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Δεν είναι απλώς άλλη μία μονή, αλλά αποτελεί κέντρο προσκυνήματος εθνικής εμβέλειας. Είναι γνωστή και ως Μονή της Αγίας Τριάδος με θέα στην Παλαιοχώρα. Έχει τέσσερα παρεκκλήσια και μαζί με τη νέα εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου κατέχει τον τίτλο του θρησκευτικού κέντρου της Αίγινας. Χτίστηκε από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο. Στη μέση του συγκροτήματος βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και στα νότια της ο τάφος του Αγίου. Η νέα εκκλησία λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Ορθοδοξίας σήμερα σε μέγεθος και σημασία, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι διαθέτει χωρητικότητα 9000 ατόμων.

Εκκλησίες:

  1. Η Μεγάλη Εκκλησία, όπως λέγεται αλλιώς ο Μητροπολιτικός Ναός της Αίγινας, ίσως είναι ο πρώτος πόλος έλξης όσων επισκέπτονται το νησί για θρησκευτικούς λόγους. Έχει ιστορικό ρόλο μιας και σε αυτόν ορκίστηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση το 1828 μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, όταν η Αίγινα κατείχε τον τίτλο της πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους.

  2. Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός με τη Μητρόπολη είναι και ο πολιούχος της Αίγινας, ο Άγιος Διονύσιος. Ο προστάτης του νησιού που γιορτάζεται με μεγάλες τιμές κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου.